30 Nisan 2015 Perşembe

Sağlıklı dişeti için

             
Sağlıklı dişetleri sağlıklı bir ağzın en önemli unsurlarından birisidir. Hastaların diş hekimine başvurma nedenleri çoğunlukla diş çürüğü gibi ağrı yaratan nedenlerdir. Aslına bakarsanız dişin etrafındaki dokuların sağlığının sürdürülmesi, en az diş çürüklerinin önlenmesi ve tedavisi kadar önemli bir konudur.

Örneğin üstteki resimde alt küçük azı dişin yandan kesitini görmekteyiz. En soldaki resimde dişi çevreleyen sağlıklı dişetini ve altta dişi tutan kemiği (alveol kemik) görmekteyiz. Dişler doğru ve yeterli sıklıklarla fırçalanmadığında, diş ipi kullanılmadığında diş yüzeyinde biriken mikrobiyal plak tabakası bir süre sonra daha patojen yani zararlı bir yapı olan diştaşına dönüşür. Diştaşı ve plak dişeti hastalıklarının bir çoğunun temel nedenidir. Dişeti hastalığı öncelikle plak birikimine bağlı sadece dişetinin enflamasyonu ile oluşan Gingivitis denilen bir hastalığa yol açar. Dişetleri şiş, kırmızı ve kanamalıdır. Sonrasında tedavi edilmezse ne olur?

Üstteki resimde diştaşının ilerleyerek dişin kök yüzeyine doğru inmesini ve bununla beraber dişi tutan kemiği eritmesini ve dişetinde yarattığı enfeksiyonu görmekteyiz (Periodontitis) . En sağdaki resim en kötü tablo. Dişi tutan yeteri kadar kemik olmazsa ne olur? 

Diş sallanmaya başlar ve sonunda diş kaybedilir.

Dişeti hastalığı genellikle ağrısız seyreden bir hastalık olduğu için ne yazık ki çoğunlukla geç teşhis edilmektedir. Dişeti sağlığınızı değerlendirmek üzere mutlaka 6 ayda 1 diş hekiminize muayene olun. Dişlerinizi hekiminizin tavsiyesine uygun olarak günde iki kez fırçalayın ve mutlaka akşam yatmadan diş ipi ile diş aralarını temizleyin.

Dişeti hastalıkları uzmanı Dr. Asude Polat
Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder