11 Mart 2016 Cuma

Dişimizin içinde neler oluyor?

İlüstrasyon: https://tr.pinterest.com/source/rachelignotofsky.tumblr.com/

Belki de ağzımızda 28 bazılarımızda 32 diş olduğu için yani yedekli olduğundan çoğumuz dişlerimizin kıymetini bilmeyiz. Nasılsa yan diş vardır değil mi? Ön dişlerimiz bizimle olduğu sürece yani estetik sıkıntılar ya da ağrımız olmadığı sürece diş hekimimizi hatırlamak istemeyiz.

Belki dişlerimizin ne kadar mükemmel yapılı ve canlı birer organımız olduğunu görürsek işler biraz değişebilir ne dersiniz?

Yukarıda çok eğlenceli bir ilüstrasyon paylaştım. Gördüğünüz diş alt azı dişimiz ve biz ondan bi kesit alıp incelersek neler görebiliriz onun resimlemesi. 

En dış tabaka, mine (enamel): Sadece elmasın kesebildiği, incecik bir porselene benzese de çok güçlü olan mine tabakası dişimizin ağızda gördüğümüz yüzeylerini kaplar. Mineralize bir yapı olan mine, çürüğe sebep olan mikroorganizmalarca işgal edildiğinde diş çürüğü oluşmaya başlar.

Orta kısım, dentin: Mine dokusundan(%96), daha az mineralize olan (%70) dentin dokusu, dişin ağız içindeki kısmında mine tabakasının altında; kök kısmında ise sement tabakasının altında yer alır. Dentin tabakası küçücük bir alanda olmasına rağmen bir çok farklı tabaka içeren kompleks bir yapıdır. Dişimizin pulpa dediğimiz canlı kısmını korur. 

İç kısım, pulpa: Dişimiz yaşıyor! İçerisinde kendine ait damar ve sinir sistemi bile var! Dişimiz de canlılığı sayesinde mikroplara karşı savaşabiliyor, kendini tamir edebiliyor. Ne yazıkki çok da önemsemediğimiz çürük dokusu ve mikro organizmalar dişimizin bu canlı dokusuna ulaştığında dişimizi geri dönüşsüz bir enfeksiyona sürükleyerek dişin ölümüne sebep olabiliyorlar.
Pulpa dokusu hastalık sebebiyle enfekte olur ya da ölürse çoğu zaman ağrı hissediyoruz. Bu aşamada kanal tedavisi ile dişimizin mineralize dokularının ağızda kalması sağlanabiliyor.

Veeee dişimiz ağzımızda nasıl duruyor?

Dişimizin kökleri çene kemiğimizin "alveol kemik" olarak adlandırdığımız kısmında gömülü olarak duruyor. Kök yüzeyindeki sement dokusu, periodontal ligament dediğimiz bağ dokusu iplikçikleri sayesinde çene kemiğimize bağlı duruyor. Çene kemiğimizin üzerini ise dişetimiz örtüyor.

Eğer dişeti enfeksiyonu tedavi edilmezse dişin kemik ile bağlantısı zarar görüyor, mikro organizmalar ve onların sebep olduğu bağışıklık sistemimizin cevabı sebebiyle dişi tutmakla görevli kemiğimizi kaybediyoruz bunun sonucunda da diş sallanması ve diş kayıpları meydana gelebiliyor.

Dişeti hastalığını anlattığım videomu izleyebilirsiniz!

ÖNEMLİ NOT: Bu sitedeki tüm girdiler bilgilendirme amaçlı olup tanı koymaya yönelik doktor tavsiyesi değildir. Sağlığınızın durumu ile ilgili tüm bilgileri DİŞ HEKİMİNİZ en doğru şekilde size açıklayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder